Вестник "Екип 101"

Sunday
Apr 11th
Размер на текста:
  • Увеличи
  • Стандратна големина
  • Намали
Начало Е-вестник Изборът на Далми Обратната страна на българските нрави

Обратната страна на българските нрави

Нравите на българите са многоцветна палитра. Българите са гостоприемни, толерантни, учтиви, трудолюбиви, талантливи, издръжливи. Въпреки безбройните кризи намират начин да се преборят с трудностите.

Но не може да се отрече и лошата, обратната страна на нравите. Особено в днешното динамично време се забелязва опростачването и озлобяването на човек срещу човека. Срина се високата култура на българите. Това се вижда още в училищата. Неграмотни и разхайтени ученици готови да се избиват помежду си. Това ни напомня, че българското семейство ако не е още, върви към унищожение. Повечето от хората злобеят за нещо, вечно са недоволни. И всеки търси причината в другия, а не вижда себе си.

Още хан Кубрат е съветвал синовете си да бъдат единни като снопа пръчки, за да не може никой да ги прекърши. А те не са се поучили от този съвет, тръгнали са по различни пътища и са загубили силата на българската държава и българския дух. Историята помни как Калоян стигнал пред портите на Солун и е отровен по поръчка на братовчед му. България е паднала под турско робство благодарение на разединение и предателства. Ето, затова казваме, че българинът лесно се подкупва с пари и за пари е готов да убие баща си...

Какво виждаме в днешно време? Май няма разлика. Да погледнем най-отгоре - парламента. Депутатите като че ли не са там, за да вършат работа в полза на държавата, а са там за свой интерес. Разните партии се цепят, създават се нови, карат се, все някой друг е виновен. И като ги слушаш отстрани, все едно е цирково представление. Въпреки кризата се навъдиха още много новобогаташи. Заедно с подкрепящите ги политици заграбиха цялата държава и си натъпкаха гушите. А народът - изнемогва в бедност. Крайно време е депутатите да спрат да се карат като на пазар. Добре е ако не могат да помогнат на правителството, то да не му пречат да си върши работата, за да може държавата да тръгне напред.

Успяхме да се изложим и пред Европа със случая Румяна Желева.Именно с лошата страна на българските нрави за пореден път се „представихме" пред света. Но има и още по тежки случаи. Безброй мафиоти се избиха посред бял ден, а други бяха отвлечени срещу огромни суми и още, и още безчинства вилнеят в държавата.

Тези нрави съществуват още от преди 1300 години. Но жалкото е, че няма кой да се справи с това. Народът е обезверен. А там където няма вяра, се виждат отрицателните резултати.