Вестник "Екип 101"

Sunday
Dec 15th
Размер на текста:
  • Увеличи
  • Стандратна големина
  • Намали
Начало Е-Вестник Балет “Мираж” – една истинска феерия от цветове и ритъм

Балет “Мираж” – една истинска феерия от цветове и ритъм

 *На 20 и 21 декември формацията отбелязва своята 10-годишнина

Октомври 1998. Наталия Томова създава балет “Мираж”- една от най-известните формации за модерни танци в град Русе. Много деца изявяват желание да се занимават с този вид дейност, което позволява на състава да се похвали с многобройните си танцьори. Възрастови ограничения няма! Приемат се таланти от 5 до 105 години и както ни разясни ръководителката на балета, в конкурсите в Западна Европа дори има и категория за хора над 60 години /т.нар. адълт ниво 2/.

В „Мираж” танцьорите могат да избират между различни стилове на танци: хип-хоп, диско денс, джазбалет - ръководени от Наталия Томова; брейк с водещ Николай Алексиев; или мажоретния състав на Росица Терзийска.

Уникалната хореография на “Мираж” винаги е съответствана с нивото на балета, изготвена е от основателката му, носител на много национални и международни награди, и помощник-хореографя Росица Терзийска – дългогодишен възпитаник на формацията. Музиката, която успява да привлече в ритъма на танца дори и публиката по концертите, представлява специално направени миксове с комбинации от възможно най-ритмичните, динамични и приятни песни от необятния музикален свят.

В „Мираж” всички момичета са тренирали, тренират и ще тренират винаги усърдно, защото са изпълнени с желание. Направиха ми впечатление широките усмивки на балерините, дори след дълги часове упражнения, въпреки физическата умора все още се виждаше ентусиазмът в очите им и се усещаше удовлетворението от сърцата им. В репетиционните зали децата се учат не само на изкуството на танца, но и на дисциплина, на отношения. Г-жа Томова с усмивка ни каза как нетърпеливите девойки идвали за тренировка вече дори час преди уговорения, изпълнени с желание, и започвали от вратата да танцуват.

Естествено усилията им биват възнаградени. Балет “Мираж” може да се похвали с не една награда от европейски и световни конкурси: първо място в Румъния, първо място и Голямата награда в гр.Конин, Полша… Взе участие и на световно първенство по диско денс в гр.Жилина, Словакия, където се представят 7 солистки и 2 дуета - единствените българи, които се борят на дансинга срещу 2500 други участници от 3 континента. След последното си участие на европейското първенство в Дания младите солистки състав се завърнаха не само с топ места в редица категории, но и с безброй нови впечатления и приятни спомени. Както писа в.„Екип 101”, Тереза Кръстева, Петя Владимирова, Айрин Сюлейман - в по-малките категории, Росица Терзийска – при най-големите, донесоха призови места.

На поредната изява на балета ще можем да се насладим непосредствено преди идващите Коледни празници, когато ще се състоят двата концерта на „Мираж” по случай 10-годишнината на формацията. На 20 и 21 декември в Доходното здание русенци ще имат възможността да изживеят заедно с танцьорите уникалните представления, които те са подготвили.

Вълнението по предстоящите концерти се усеща още отсега. Всички трескаво тренират упражняват и повтарят най-хубавите танци, представяни досега пред публика. Истинска феерия от цветове и ритъм. Повярвайте, станете част от тази красива магия, която създават чаровните феи със своите луди танци и интересни костюми. Елате на празничните концерти на балет “Мираж”, споделете празника с тях!