Вестник "Екип 101"

Monday
Dec 09th
Размер на текста:
  • Увеличи
  • Стандратна големина
  • Намали
Начало Е-Вестник Великден – мир, любов, вяра, традиции

Великден – мир, любов, вяра, традиции

Най-светлият празник за всички християни по света – Великден! Времето, в което вярата и традициите се пробуждат готови да посрещнат едно от най-големите чудеса на света – Христовото Възкресение.

Всеки един от нас свързва Великден с нещо различно. За едни, празникът е просто една малка ваканция, повод за събиране на семейството и забавление. Други, тези които осъзнават силата, смисъла на този ден, го приемат по различен начин. Начин, който едва ли може да се опише, защото всеки човек има различно виждане и разбиране за Възкресението. А и не мисля, че има някакво разминаване или спор между хората.

Лично аз обожавам Великден и всичките приготовления за него! Може би и основното нещо, с което свързвам този празник, са точно традициите и красивото в подготовката за него. Боядисването на яйца, козунаците, ястията, приготвяни за Великден, са сред любимите ми неща. Вълнението, което ме обвзема, когато наближи шаренето на яйцата, е изключително голямо! Общо взето съм като малко детенце, което си играе с боичките и се опитва да направи всяко едно яйце уникално красиво. Помня, когато бях по-малка, в съботната утрин ставах рано-рано и не малко пъти съм будела мама, развълнувана и готова за точно тази част от приготовленията. Не че сега не е така, само с разликата, че вече искам да се включвам и в правенето на козунаците. Козунак, направен от мен – е все още неосъществена мечта.

Посещението на църква в нощта на Възкресението е още една такава мечта. Сигурна съм, че усещането да си в християнски храм точно тогава е неописуемо, да усетиш силата и магията. Да отнесеш частица от благодатния огън в дома си, за да може той да го озари и изпълни със светлина и топлина. А гледката на хилядите, милионите хора, стекли се в храмовете, е наистина невероятна! Всеки един е различен от другия - със своите история, характер, всекидневие и проблеми, но всеки един е повярвал и осъзнал силата на Христовото Възкресение. Без никакви разделения, защото всеки е равен пред Бог, пред Божията сила.

Любов, мир, вяра, традиции – това е за мен Великден. А за вас? Замислихте ли се? Ако не, направете го и помогнете мирът и любовта да не са сред нас само по време на Светлия християнски празник.