Вестник "Екип 101"

Tuesday
Nov 19th
Размер на текста:
  • Увеличи
  • Стандратна големина
  • Намали
Начало Е-Вестник Книги... за четене

Книги... за четене

В днешно време все по-малко се чете каквото и да било (изключваме вестниците), камо ли книги. Че какво е това книга? Онова грамадно, дебело хартиено нещо, което учителят по литература ни кара да четем през лятото? Или онова, с което някои хора подпират саксиите си с цветя? Не! Това последното е само едно практическо приложение на книгата, нищо повече.

Книгата е нещото, което те грабва, прибира те в своя свят и те пуска, чак когато прочетеш и последния й ред. Книгата може да те направи по-умен, може да ти покаже важни житейски истини, може да те научи как да мислиш и действаш. Познавам хора, които не помнят през живота си да са прочели една книга. Те като видят книга и бягат, защото като я зърнат една такава дебеличка, и в главите им се навъждат мисли за непоносими трудности, болка и нещастие. Но книгата не е мъчение, напротив. Тя е забавление, развлечение. Не трябва да гледаме на нея като на нещо лошо, нещо зло.

Важно е да се чете. Компютрите също са важни, да. Дискотеките също. Но за всичко си има време. Първо обаче е времето на книгите, времето на знанията. Времето, когато трябва да се научим да бъдем хора. После вече са развлеченията, любовта и другите подобни неща. Днес повечето тийнейджъри предпочитат забавленията пред удоволствието от прочитането на една книга. Затова жънат такива "блестящи" резултати на училищното поприще. Но това си е за тяхна сметка. Може би те, "готините", някой ден ще се обърнат назад, ще се запитат: "Ами ако...бях учил/а?". Но може би ще е твърде късно за поправка на пропиляното време. Докато ти, читателю, не забравяй, че книгата е извор на ценни знания, които няма да научиш, примерно, в дискотеката. Затова чети, докато е време.

Между другото, кога за последно прочете книга?