Вестник "Екип 101"

Sunday
Dec 15th
Размер на текста:
  • Увеличи
  • Стандратна големина
  • Намали
Начало Е-Вестник Що за училище би било идеалното училище

Що за училище би било идеалното училище

Признавам, че този въпрос не си го задавам за първи път. Но в последно време станах свидетел на доста – меко казано – препирни за бъдещето на нашето училище и образователна система изобщо. А на мен никак не ми е безразлично какви ще са те – имам още доста години да уча. И, ако щете ми вярвайте, искам да уча както трябва.

Представям си, например, идеалното училище да излежда просто... по-съвременно. Класните стаи да са по-просторни, светли и топли, което може да се постигне като дървените дограми се сменят с PVC, стените да се измажат не в познатите до болка два избелели цвята – а във по-весели и слънчеви багри. Чиновете да се заменят с удобни маси, а старите дървени черни дъски да бъдат заместени с бели, но не само в няколко стаи, а във всички. Междучасията да се удължат, за да има достатъчно време да се разтоварим и похапнем. Хубаво е да има училищен стол, който да ни предлага разнообразна и качествена храна. Също така да има фитнес с разнообразни уреди, за да изразходваме енергия и поддържаме форма.

Да има по-интересни и забавни свободно избираеми предмети. Да не ни натоварват с дълги домашни. Информацията в учебниците да бъде точна и ясна, а не обширна и трудна, учителите да преподават достъпно за нас, така че по-лесно да я усвоим. Да има безплатни учебници всяка година - за всички. Приемането в гимназии да става по-лесно. А за разтоварване след всяка учебна година класните ръководители да ни организират екскурзии и зелени училища в луксозни хотели, за които да бъде плащано от Министерството на образованието и науката (МОН).

Ето, така трябва да изглежда всяко едно училище според мен, за да можем ние, учениците да усвоим необходимите знания и умения и успоредно с това да се забавляваме и опознаем истински – без високомерие и агресия.