Вестник "Екип 101"

Tuesday
Nov 19th
Размер на текста:
  • Увеличи
  • Стандратна големина
  • Намали
Начало Е-Вестник Средата наоколо моделира човешката чистота

Средата наоколо моделира човешката чистота

За физическата и за душевната чистота у човека много може да се говори. За това кой и кога оформя личността му, показва какъв е той - порядъчен или небрежен. Душевната чистота изгражда характера и човекът става взискателен. Това качество се проявява още в ранните детски години. Подпомогнати и възпитавани от родителите, децата стават физически чисти хора. Развие ли се това чувство на време, то остава за цял живот. Но трябва да се знае, че то се развива, ако го има човек отвътре и ако родителите го притежават и прилагат върху децата.

Най-добре може да се наблюдава това в училище. От тази година съм в друго училище. В първото бяхме клас от българчета и турчета. Луди и палави колкото искаш. В стаята ставаше безпорядък от търкаляне по пода, дърпане и крещене. Боже! Горките учители винаги съм ги съжалявал.

Не ги наказвайте, като понатупат някой невъзможен тип! Защото има невъзможни.Те не се притесняват от безпорядъка, от захвърлените опаковки от закуски и какво ли още не. Такива изобщо не притежават, не им е вродена душевна чистота. Не може даучиш или работиш някьде и да не те интересува хигиената на това място.

Винаги съм бил притеснен от тоя безпорядък през междучасието, та дори и в час, тук се вижда най-добре домашното възпитание. Сега съм в друго училище - коренна разлика. Всеки се държи културно и възпитано. И тук се ядат закуски и други неща, но никой не замърсява, няма безпорядък. Е, не знам от какво зависи това, още не мога да си отговоря, защото съм нов в училището.

Средата, в която учиш и живееш, моделира душевната ни и физическа чистота. Затова мисля, че ако всеки от нас се огледа и се постарае да поддържа прилична хигиена, то непременно ще се отрази и градът ни ще бъде по-хубав.