Вестник "Екип 101"

Sunday
Jun 16th
Размер на текста:
  • Увеличи
  • Стандратна големина
  • Намали
Начало

Благотворителност по Коледа. Що е то?

С идването на декември започнаха да се обявяват всевъзможни благотворителни кампании. Обикновено от такива кампании се събират милиони левове, които отиват при децата в домовете или за лечението на много болни малчугани. В агитацията за даряване винаги се включват известни хора от бизнеса, политиката, театъра, киното, музикалната индустрия, както и повечето медии. Разбира се, каузата е благородна, но защо само по Коледа трябва да се сещаме за такива кампании? На много хора е и ясно, че част от дарителите участват в благотворителни акции само, за да получат обществено внимание. Нима смисълът на даренията не е да се „дари надежда”?

Надеждата не е нужна само по Коледа или Великден. Надеждата трябва да бъде в сърцата на децата през цялата година. Не е ли лицемерие да седнем със семейството си пред огнището, да се веселим на светлия коледен празник и чак тогава да се сетим, че има деца, които нямат семейства, и семейства, които може да изгубят децата си? Лицемерие е! Не е етично през годината да мислим само за себе си, за прехраната си и само накрая на годината да решим да дадем един лев на гладуващите деца. И защо изобщо кампаниите са само за деца? Няма ли млади хора на по 19-20 години, които се нуждаят от някоя спешна операция? Или пълнолетните вече не са деца на обществото? Вярно е, децата са бъдещето, но децата са и в голяма степен настоящето. Ако си говорим за истинско даряване, защо вие – изтъкнатите дарители не дарявате и не задължавате служителите си да даряват кръв? В момента кръвта по родните болници се внася от чужбина. Ти, да, ти – обикновения гражданин, защо не даряваше органите си след кончина, преди това да стане закон?

Изобщо има много въпроси около нашето дарителство. Отговори обаче не виждам някой да се опитва да дава. Но не е и нужно, отговорът е очевиден: много са малко хората, които даряват „от сърце”. Повечето даряват заради фалшиво чувство на дълг към ближния. Нищо, че уж всички се кълнем Бог. Докога, кажете, ще продължим да лицемерничим най-вече със самите себе си? Докога!

И ако решите, изпратете един sms на номер 1117 – дарете 1 лев...