Вестник "Екип 101"

Sunday
Dec 15th
Размер на текста:
  • Увеличи
  • Стандратна големина
  • Намали
Начало

Понго&Мисис: Знаеш ли, че...

Дороти (Доуди) Смит e родена на 3 май 1896 г. в Англия. Когато тя е само на 18 месеца умира баща й. Майка и се връща при родителите си и Доуди става център на внимание в многобройното семейство от баба, дядо, лели и чичовци. Един от чичовците и е актьор и Доуди се качва на сцената още 4-годишна.

Вече на 18 години Доуди постъпва в Кралската академия за драматично изкуство в Лондон. Същата година умира майка й. Младото момиче живее в един артистичен дамски клуб, но не успява като актриса. Опитва да пише сценарии, но също безуспешно. Започва работа в дърводелско ателие като продавачка на играчки. Именно тогава Доуди успява да пробие като писател - една нейна пиеса е харесана, вестниците пишат за нея, а следващите й 5 пиеси са поставени успешно в Лондон.

Дороти се омъжва през 1939 г. в Америка, където се премества с бъдещия си съпруг, избягвайки войната. Семейството се занимава с благотворителност. Година по-късно умира кучето им – далматинецът Понго. Вземат си други два далматинеца - Фоли и Баз, които раждат 15 кученца. Войната свършва, но семейството не може да се върне в Англия, където има строги “кучешки” закони. Когато Дороти се връща все пак, заради писателските си ангажименти, никой не вярва, че съпругът и остава заради кучетата.

Започва период на писателски успех. До 1990 г., когато умира на 94-годишна възраст, Доуди Смит издава дузина новели за възрастни.

Най-голям успех тя има с книгата си за деца “101 далматинци”. Тази книга, която писателката написва през 1956 г., е добре позната и на нашата публика още преди първото й издание на български през 1986 г. -  от популярния филм на Уолт Дисни. Героите – далматинците Понго и Мисис, и техните драматични приключения будят дълбоки симпатии у малки и големи и учат децата на любов към животните.