Вестник "Екип 101"

Monday
Dec 09th
Размер на текста:
  • Увеличи
  • Стандратна големина
  • Намали
Начало

Трябва ли да се учи през лятото?

Това е спор, който много ученици водим с родителите си всяка ваканция. Според повечето възрастни лятото не е толкова за почивка, колкото за четене на книжки. За учениците обаче това съвсем не е така. През лятото трябва да се почива от уроците, да се захвърлят книжките и подрастващите да се отдадат на забавление и да са щастливи без досадното училище. Но нека се опитаме да обмислим двете тези подробно.

За ползата: В края на всяка учебна година учителите по литература ни дават дълги списъци с книги, които трябва да прочетем. Колкото по-големи ставаме, толкова по-дебели стават и книгите. Но въпреки това, ако ги прочетем през лятото, ще си спестим много време в бъдеще. Защото ако не прочетем някой разказ през лятото, ще трябва да го четем през учебната година, а това отнема време, което най-често нямаме. Всъщност под „учене през лятото” не трябва да се разбира само четене на задължителната литература. Ученето означава и с наближаването на 15 септември да погледнем уроците си по математика и природознание, а за по-големите – по история, география и физика. Тези са едни от най-нехаресваните предмети, по които за нещастие има входни нива. Затова понякога е добре да погледнем уроците преди училище, за да сме подготвени добре за входните нива. А и със знания може да направим добро впечатление, което винаги е от полза.
За вредата: Думата „вреда” е твърде силна, но все пак има негативи в това не да почиваме, а да учим през лятната ваканция. Учебната година /в зависимост от класа/ продължава от седем до десет месеца. Разбира се, изключваме ваканциите. През това време в някои училища наистина здравата се учи - там учителите дават домашни и изпитват на черната дъска. В един момент на учениците ни става толкова трудно, че едва дочакваме Коледната или Великденската ваканция. Но пък тези ваканции са кратки и дори нямаме време да забравим какво учим, а какво остава да си починем? След месеци усилено учене, притеснения преди контролно, спорове в класа и претенции за оценки, най-накрая идва Лятната ваканция. А тя! Тя е нещо като светлината в тунела. Когато настъпи, веднага щом се върнем у дома, захвърляме раницата без да гледаме къде и се отдаваме на някой филм или компютърна игра. Но не го ли заслужаваме? Учили сме толкова месеци и мисля, че е редно да си починем накрая. Ваканцията ни е дадена за почивка, не за учене. Ако учим също толкова, колкото и през годината, то кога ще почиваме? Кога ще играем и караме колело? В заключение да потърсим средното положение. Не бива цяло лято да мързелуваме и да не прочетем нито ред, но не бива и да учим толкова, че да не излезем нито веднъж да поиграем с приятели. Не знам вие как си прекарахте лятото, но аз намерих тази среда – хем учих, хем се забавлявах. Поне нямаше кой да ми дава домашни, а сам си избирах кое да уча. И така, в един момент ученето дори се превърна в малко по-трудна игра, но все пак интересна и забавна. Пробвайте и вие другото лято!