Вестник "Екип 101"

Monday
Dec 09th
Размер на текста:
  • Увеличи
  • Стандратна големина
  • Намали
Начало

Чуждите езици са като прозорец към света

Като се роди, детето не може да говори и затова не контактува с никого. След броени месеци то започва да разбира майчиния език. Това е езикът, който човек научава най-напред. После, като ученик, всеки който иска, може да учи какъвто език иска.

Има такива, които лесно възприемат чуждите езици, но има и такива, на които те не се отдават. Въпреки всичко, макар и с повече труд те трябва да се учат. Защото чуждите езици са като прозорец, през който виждаш и чуваш всичко.

Влизането ни в ЕС и бързото развитие на бизнеса и чуждите инвестиции просто налагат изучаването на чуждите езици. Колкото повече езици се знаят, толкова по-добре. Всеки език е ключ за някоя врата. Те помагат за развитието и израстването на индивида в живота. А животът не е шега работа, той е суров и безпощаден. Не си ли подготвен, трудно ще се справиш с него.

Истината е, че в нашата страна все повече се налагат чуждите езици. Звучат в музиката, бизнеса, туризма, телевизията, земеделието и на много други места. Българите сме талантлив и бързо развиващ се народ. Още от стари времена е имало хора, които са говорели чужди езици. Обикновено те са били от по-заможните семейства, ходели са да учат в чужбина и са били ползвани като преводачи при нужда. По после в училищата са въвели часове по някои чужди езици. Днес те се изучават в специализирани гимназии - задълбочено и прагматично, което според мен е много важно за подрастващите и за държавата ни. В Русе си имаме няколко гимназии за чужди езици, където се влиза най-трудно, защото са предпочитани от все повече млади хора.

Ние сме малка държава, но и нашият език се изучава от чужденци. Той е звучен и красив език и е един от официалните в ЕС, макар че се говори само в България…